Aansprakelijkheid bij een verkeersongeval
Als u betrokken bent bij een verkeersongeval waar u slechts gedeeltelijk of helemaal geen schuld aan heeft, kunt u de schade verhalen op de andere partij die erbij betrokken is. Als het een ongeval betreft waarbij een motorvoertuig betrokken is, kunt u de schade proberen te verhalen via het Waarborgfonds Motorverkeer. Als het een ongeval is waar fietsers of voetgangers bij betrokken zijn, gelden er speciale regels.
Fietsers en aansprakelijkheid
Fietsers zijn in Nederland bij wet beschermd dus in het geval van een ongeval waar een fietser bij betrokken is, is de andere partij altijd aansprakelijk als het een voertuig betreft. Er zijn twee uitzonderingen op deze regel mogelijk. Als de bestuurder kan aantonen dat er sprake is van overmacht of dat het ongeval de schuld is van de fietser, is de bestuurder niet schuldig of aansprakelijk. In alle andere gevallen wel en ook voor de volle 100%.
Voetgangers en aansprakelijkheid
Als het een ongeval betreft waar een voertuig en een voetganger bij betrokken zijn, geldt dat de bestuurder altijd aansprakelijk is en de voetganger nooit hoeft aan te tonen dat hij niet schuldig is aan het ongeval. Net als fietsers worden ook voetgangers bij wet beschermd in het verkeer. Zelfs als de bestuurder geen schuld heeft aan het ongeval, blijft hij nog aansprakelijk. Dit heet risicoaansprakelijkheid.
Aansprakelijkheid en schadeclaim indienen
Als u slachtoffer bent van een verkeersongeval, kunt u de veroorzaker aansprakelijk stellen. Het is raadzaam hierbij de hulp van een letselschadespecialist in te roepen. Als u na het ongeval niet naar het ziekenhuis geweest bent, dient u wel uw huisarts te bezoeken, zodat eventuele verwondingen vastgesteld kunnen worden. De verzekering van de tegenpartij zal ook om medische gegevens vragen om zo de schadeclaim beter te kunnen beoordelen. Bij het indienen van een schadeclaim bij de verantwoordelijke partij wordt ook gekeken naar de gevolgen van het ongeval. Als het bijvoorbeeld het geval is dat u lange tijd na het ongeval niet kunt werken door de verwondingen, is dat ook belangrijk om te laten weten aan uw werkgever en aan de zorgverzekeraar. Dan weten zij ook waar ze aan toe zijn.
Zoek hulp
Als u de andere partij aansprakelijk stelt voor het ongeval, kan het wel eens een langdurige en juridische procedure met veel getouwtrek worden waar u als leek grote problemen in kunt ondervinden. Schakel daarom altijd de hulp van een specialist op het gebied van letselschade in. Zij kunnen u helpen met de correspondentie met de andere partij, de hoogte van de claim vaststellen en alle benodigde papieren voor u regelen en alle instanties benaderen die bij de procedure betrokken zijn.
Via Randstad Advocaten komt u direct in contact met een ervaren letselschade specialist.